Διέθεσαν δωρεάν σε σχολεία αγγούρι “Κνωσού” από το Μαρόκο και την Ισπανία
Αντιδράσεις από τους παραγωγούς της Κρήτης έχει προκαλέσει η διαπίστωση ότι, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δωρεάν Διανομής Φρούτων, Λαχανικών και Γάλακτος σε σχολικές μονάδες, διανεμήθηκαν σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας κηπευτικά προέλευσης Ισπανίας και Μαρόκου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες του νησιού δίνουν τη μάχη της επιβίωσης απέναντι στο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας με επιστολή προς τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι διανεμήθηκαν αγγουράκια “Κνωσού” και τοματίνια cherry, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ετικέτα που συνόδευε την συσκευασία, τα οποία εισήχθησαν από ανταγωνίστριες παραγωγές χώρες, και συγκεκριμένα από την Ισπανία και το Μαρόκο.
“Επικοινωνήσαμε με την Ανάδοχο εταιρεία του προγράμματος ώστε να αναζητήσουμε λεπτομέρειες και τους λόγους που επιλέχτηκαν τα παραπάνω προϊόντα εισαγωγής και όχι ελληνικά. Η απάντηση που λάβαμε προς μεγάλη μας έκπληξη ήταν ότι δεν υπήρξε η ανάλογη διαθεσιμότητα στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που ορίζονται από το πρόγραμμα στους Έλληνες παραγωγούς”, αναφέρεται στην επιστολή, όπου διευκρινίζεται ότι αφενός η τιμή δεν ήταν το κριτήριο για την συγκεκριμένη απόφαση και αφετέρου “την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη, παράγει στο μέγιστο βαθμό αυτά τα προϊόντα”.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών τονίζουν ότι αν και δεν εγείρεται θέμα νομιμότητας της απόφασης της αναδόχου εταιρείας, καθώς ο μοναδικός περιορισμός που προϋποθέτει το πρόγραμμα είναι η ποιότητα των προϊόντων και όχι η προέλευση τους, όμως υπάρχει και η ηθική διάστασή της. Κι αυτό καθώς, όπως τονίζεται: “Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες την τελευταία τριετία λόγω πανδημίας αλλά και της υπέρμετρης αύξησης του κόστους παραγωγής το τελευταίο χρονικό διάστημα. Άρα ήταν επιτακτικό, περισσότερο από ποτέ, να υπάρξει πρόβλεψη ή έστω η προτροπή, σε τέτοιες δράσεις, να στηρίζονται πρώτα τα ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως αν εμπεριέχεται στο θεσμικό πλαίσιο ή όχι. Επίσης, σε μία εποχή που το σύνολο των προϊόντων έχουν επωμιστεί μια τεράστια αύξηση στο κόστος μεταφοράς, είναι οξύμωρο να γίνονται τέτοιου είδους εισαγωγές. Είναι ορθότερο να καλύπτονται οι ανάγκες από την τοπική παραγωγή εφόσον υπάρχει”.
Οι αγρότες θέτουν μία ακόμη διάσταση, την πολιτισμική, δεδομένου ότι, όπως εξηγούν, η ποικιλία αγγούρι “Κνωσού” ήταν μια καθαρά ελληνική ποικιλία (Κρητική) και ως σήμα κατατεθέν για τον συγκεκριμένο τύπο αγγουριού, πολλές δεκαετίες τώρα, είναι αδιανόητο να χαρακτηρίζει ένα εισαγόμενο προϊόν προέλευσης Ισπανίας. “Αντιστοίχως, αναρωτηθείτε ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της ελληνικής πολιτείας αν για παράδειγμα κατασκευάζονταν αγάλματα στην Ισπανία με την ονομασία Καρυάτιδες”, σημειώνεται στην επιστολή.
Η διοίκηση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να αναγνωρίσουν ότι ήταν ένα ατόπημα εκ μέρους των ελληνικών υπηρεσιών, το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι παραπάνω παράμετροι και ζητεί να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην επαναληφθούν ξανά τέτοιου είδους γεγονότα στο εγγύς μέλλον.